14 Haziran 2012 Perşembe

KRISHNAMURTI ve PHILOSOPHIA


Krishnamurti ve Philosophia


J. Krishnamurti
KRISHNAMURTI ve PHILOSOPHIA
2000 yılında, Cengiz Erengil’e, yazarı olduğu ve Ayna Yayınevi tarafından yayınlanan Krishnamurti ve Philosophia adlı kitabın nasıl oluştuğunu ve bu kitabın temelinde neler bulunduğunu sorduğumda, ‘Krishnamurti ve Philosophia’nın temelinde, Krishnamurti eserlerinin çevirileri ve bu çeviriler ile ilgili felsefi tanıtım yazılarının yattığını ifade etmiş ve şöyle devam etmişti:

Krishnamurti Eserleri'nden ‘Zihin ve Düşünce Üzerine’ adlı kitabını çevirirken, bu kitabın hem kendi kültürel çevrem için, hem de toplumumuz için yeni ve yararlı mesajlar içerdiğini derin bir duyguyla hissetmiş, bunun heyecanını yaşamıştım. Örneğin Krishnamurti Zihin ve Düşünce Üzerine’de, insanın kendi kitabını okuyuşundan, özgürlükten, hakikatin algılanışından söz ediyordu. Bütün bunların da 'Düşünce' yoluyla değil, 'Sezgi' yoluyla yapılabileceği konusunu dile getiriyordu. Bilmek edimi ile Öğrenmek edimini ve Anlamak edimini birbirinden ayırıyordu. Bilgi her zaman Geçmişe bağlı idi. Öğrenmek ve Anlamak ise, ancak 'Şimdi'de mümkün olabiliyordu. 

Jiddu Krishnamurti her türlü Otorite'nin insanın Öğrenmek yeteneğini felç ettiğini söylüyordu. Meditasyonu öneriyordu, ama dünyadan ve ilişkilerden bir kaçış olarak değil. Konsantrasyon Meditasyonu'nu (Samatha) bir koşullanış olarak görüyordu.


Jiddu Krishnamurti'nin
 önerdiği türden Meditasyona, Krishnamurti Meditasyonu'na, belki Sezgi ya da Keşf Meditasyonu (Vipasana) denilebilir.”


Anladığım kadarıyla, ‘Hikmet (Prajna) Severlik' ya da ‘Bilgelik (Prajna) Severlik’ manasına gelen Philosophia kavramı ile Krishnamurti’nin Keşf Meditasyonu böylece ilişkilendiriliyordu.

Hem sözü (kâl), hem de içsel yaşantıları (hâl) içeren bir kavram olan
Philosophia kavramı, uzun bir süreden beri Sophia’sını, yani Bilgelik (Prajna, Hochmah) ile ilgili İçsel Yaşantılarını yitirmiş durumdadır. Kendi kavramına yabancılaşan Philosophia’nın ‘kelimelere dökülemeyen yaşantısal özünü’ ve ‘değerini’, Krishnamurti Öğretisi, bir Sezgi ya da Keşf Meditasyonu (Vipasana) ile bizlere yeniden kazandırmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder